Na Edukacijskom fakultetu u Travniku 18. maja 2017. godine, uz prisustvo brojnih zvanica, partnera na ovome projektu, svečano je otvorena Uvodna konferencija pod nazivom „Kompetencije u predškolskom odgoju i obrazovanju“  u okviru projekta TEACHER čiji je glavni nosilac Univerzitet u Travniku i jedini Univerzitet u BiH koji je dobio priliku da vodi pojekat u okviru programa Erasmus+.

 

 

Prvi dan, četvrtak, 18.05.2017.

U programu svečanog pozdravnog obraćanja prvo je predstavljen projekat TEACHER.  Koordinatorica projekta dipl.iur. Selma Šeta iznijela je osnovne informacije o projektu i istakla da je cilj ovog projekta inovacija i modernizacija prvog ciklusa akademskog studija u predškolskom obrazovanju u Bosni i Hercegovini kroz uvođenje kurikuluma zasnovanog na kompetencijama. Osim toga, projekat nastoji da poboljša interaktivnu nastavnu metodiku i transverzalne vještine akademskog osoblja koje su potrebne u svrhu modernizacije cjelokupnih studija. Upoznala je prisutne da projekat traje naredne tri godine, da je oficijelno počeo 15.10.2016. godine i da će trajati do 14.10.2019. godine. Učesnika na ovome projektu je jedanaest – šest Univerziteta iz Bosne i Hercegovine, 4 Univerziteta iz EU te jedan neakademski partner – Društvo zaposlenika predškolskog odgoja FBiH. Današnja konferencija ima dvojak zadatak – prezentaciju rezultata istraživanja i iznošenje zaključaka koji će se koristiti kao upute i smjernice u cilju modernizacije nastavnog plana i programa.

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku – mr. sci. dr. Nihad Selimović iskazao je veliku zahvalnost i dobrodošlicu svim partnerima na Uvodnu konferenciju koja je jedna od aktivnosti u okviru projekta TEACHER. U svome obraćanju osvrnuo se na bitne informacije o projektu te istakao kako će svi učesnici projekta za tri godine biti ponosni na ovaj projekat. Univerzitet u Travniku i ovim projektom pokazuje da ima potencijal izaći iz lokalnih okvira i sarađivati sa univerzitetima iz Evropske unije.

Uz riječi dobrodošlice zvanicama se, u ime Stručnog tima Edukacijskog fakulteta, obratila i doc. dr. sci. Amra Tuzović koja je predstavila predstavnike i partnere i istakla da su partneri Bosnu i Hercegovinu učinili vidljivom u području predškolskog odgoja, te da su svi partneri spremi na savladavanje prepreka i da svojim prisustvom danas na Edukacijskom fakultetu to i potvrđuju.

Predsjednica Društva zaposlenika predškolskih ustanova Federacije Bosne i Hercegovine  Ljiljana Kovač u svome obraćanju istakla je značaj predškolskog odgoja i povećanje uključenosti djece u odgoj i obrazovanje te iskazala veliku zahvalnost partnerima, direktorima, roditeljima i odgajateljima na učešću u anketiranju. Svoje obraćanje zaključila je  jednom starom kineskom mišlju: „Ako planirate godinu unaprijed posijte sjeme, ako planirate 10 godina unaprijed posadite drvo, ako planirate 100 godina unaprijed obrazujte ljude“.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, izrazio toplu dobrodošlicu te kazao da je posebno impresioniran što je Univerzitet u Travniku nosilac projekta Erasmus+, uputio čestitke na realizaciji ovakvog projekta i poželio sreću i puno uspjeha u daljem radu.

U ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta auditoriju se obratila i glavna kantonalna inspektorica Refija Kulašin, izrazivši svoje veliko zadovoljstvo i čast što prisustvuje ovakvom projektu koji za obrazovni sistem ima veliku važnost. Kazala je da je predškolski odgoj vrlo zanemaren, a ustvari je jako bitan. Istakla je da je zastupljenost djece u predškolskim ustanovama jako niska, da su nastavni planovi i programi zastarjeli, te da je u odgojno-obrazovnom radu važna priprema nastavnog osoblja odnosno odgajatelja.

Iskoristila je priliku da se zahvali i u ime ministrice obrazovanja Katice Čerkez, koja nije mogla prisustvovati Konferenciji zbog ranije preuzetih obaveza, a koja kaže da upravo Univerzitet u Travniku ruši predrasude da privatni fakulteti ne mogu ostvariti projekte kakav je, uostalom, projekat TEACHER.

Zamjenik ministra civilnih poslova Suad Džafić naglasio je da Bosna i Hercegovina kao zemlja, koja nije ni kandidat za EU, može učestvovati u ovakvim projektima, te da je Univerzitet u Travniku uspio konkurisati te time pokazao da Bosna i Hercegovina ima, itekako, velike potencijale koje samo treba usmjeriti u pravome smjeru.

Na koncu se prisutnima obratio i direktor Agencije za visoko obrazovanje HEA. Enver Halilović izrazivši zadovoljstvo što prisustvuje konferenciji ovakvog tipa. Kazao je da  Univerzitet u Travniku može biti primjer napretka, te da je ovo značajan iskorak u internacionalizaciji u Bosni i Hercegovini, a posebno Univerzitetu u Travniku. Naglasio je da se ovakvim projektima ulazi u modernizaciju studijskih programa i uputio čestitke Univerzitetu u Travniku na značajnom uspjehu.

Nakon pozdravnog obraćanja uslijedio je radni dio u kojem su učešće uzeli svi partneri projekta. Posebno su bila intersentna izlaganja studenata partnerskih institucija iz Bosne i Hercegovine koji su kroz studentska razmišljanja izneli svoja očekivanja od studijskih programa predškolskog odgoja.

Prvi dan je završen workshop aktivnostima koje su pripremili partneri iz EU  i kroz interaktivni rad omogučili razmjenu mišljenja, stavova i iskustva o aktivnostima koje su se dešavale u pripremi Uvodne konferencije.

Drugi dan, petak, 19.05.2017.

Uvodna konferencija drugi dan počela je definisanim zaključaka koji će usmjeriti dalji rad projekta. U pauzama su održani i radni sastanci sa predstavnicima partnera. Dogovori za neredni period i pregled aktivnosti do kraja 2017., stavili su tačku na radni dio Konferencije.

Prije odlaska partneri su imali zajedničko fotografisanje.

Konferencija je protekla u izuzetno ugodnoj i prijatnoj atmosferi. Uspješna realizacija Uvodne Konferencije i zadovoljstvo svih partnera projekta TEACHER iskazano je kroz evaluacijski izvještaj koji je od strane učesnika Konferencije ocijenjen najvišim ocjenama, te je i ovim projektom Edukacijski fakultet  pokazao spremnost da odgovori na najzahtjevnije zadatke.

 

{gallery}teacherkonf{/gallery}