Drugi dan simpozija započeo je registracijom učesnika koja je planirana do 10 sati, nakon čega je počeo prvi dio stručnog seminara koji se odvijao u amfiteatru fakulteta.

Stručni seminar držali su eminentni profesori iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a učesnici i studenti su imali priliku poslušati zanimljiva predavanja o udobnosti tekstila, promjeni osobina tekstilnih materijala primjenom plazme, razvoju savremenih modnih proizvoda inspirisanih kulturnim nasljeđem i dr.

Po završetku prvog dijela stručnog seminara gostima se obratio i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku – mr. sc. dr. Nihad Selimović, istakavši da je cilj simpozija uključiti ljude iz privrede, srednjih škola kako bi razmjenjivali iskustva, davali smjernice mladoj populaciji. Akcenat je, u ovoj prilici, stavio na smjer Tekstilno inžinjerstvo i dizajn, istakavši da trebamo poticati učenike da upisuju ova i slična usmjerenja jer će u tom pogledu i tekstil napredovati.

U okviru TImod-a 2017 održano je i takmičenje za srednjoškolce iz BiH koji su se takmičili u oblasti šivanja i konstrukcije odjeće. Najuspješniji su osvojili vrijedne nagrade čiji su sponzori bili Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku i Kimateks d.o.o iz Zagreba.

Partneri ovogodišnjeg TImod-a, kao i druge firme, učesnice simpozija, imali su svoje predstavljanje u amfiteatru fakulteta. U ime Kimateksa prisutnima se obratio gosp. Nermin Mujić i predstavio firmu koja već 32 godine radi na području Hrvatske sa sjedištem u Zagrebu, dok su se prije 4 godine usmjerili i na područje Bosne i Hercegovine, a gđa. Dijana Kozadra obratila se u ime firme Brandis koja se bavi konstruisanjem virtualnih 3D modela nakon čega slijedi finalni proizvod.

U prepunoj konferencijskoj sali Fakulteta za tehničke studije, drugog dana simpozija održana je i modna revija pod nazivom „TImod 2017 – Naša vizija“ na kojoj su učestvovale studentice Fakulteta za tehničke studije, Edukacijskog fakulteta i učenici Mješovite srednje tehničke škole u Travniku, smjer Tekstilni tehničar. Tema modne revije bila je „Poslovna žena, a otvorile su je učenice Mješovite srednje tehničke škole svojim kreacijama kojih je bilo devet. Modeli su na reviji nosili ručno izrađeni nakit „Sorel“ naše studentice Anese Abadžić, a za make-up je bila zadužena Merjem Nuhić, također studentica Fakulteta za tehničke studije. Reviju su zatvorile studentice Fakulteta za tehničke studije smjer Tekstilno inžinjerstvo i dizajn sa svojih jedanaest kreacija.

Modna revija studenata i učenika bila je posljednja aktivnost simpozija nakon čega je u konferencijskoj sali Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku upriličeno svečano zatvaranje simpozija i dodjela certifikata. Učesnicima se, u ime organizatora i domaćina, prva obratila predsjednica Organizacionog odbora TImod 2017 doc. dr. Amra Tuzović zahvalivši se svim prisutnim koji su izdvojili svoje vrijeme za jedan ovakav simpozij, partnerima na podršci, Edukacijskom fakultetu i firmi Absolute group, a posebno doc. dr. Samiru  Pačavaru koji je organizovao cijeli simpozij. Posebno je naglasila da je vrijedna podrška profesoru Pačavaru u samoj organizaciji bila studentica III godine smjera Tekstilno inžinjerstvo i dizajna Ilhana Subašić, koja je dijelom zaslužna za sve ono što se događalo na Fakultetu proteklih dana. Nakon profesorice Tuzović obratio se i predsjednik Naučnog odbora TImod 2017 uvaženi doc. dr. Samir Pačavar koji se, također, zahvalio gostima na dolasku i prisustvu, svim učesnicima i onima koji su pomogli u organizovanju ovog simpozija. Iskoristivši priliku, najavio je TImod 2018 s čijim se pripremama kreće već narednih dana.

Nakon toga uslijedila je dodjela certifikata i zahvalnica učesnicima, gostima, učenicima, studentima, svima onima koji su na bilo koji način pomogli u organizovanju još jednog simpozija koji se, itekako, pokazao uspješnim.