U okviru projekta Erasmus+ „Development and implementation of social dimension (SD) strategies in Armenia and Bosnia and Herzegovina through cross-regional peer-learning“ Univerzitet u Travniku (predstavnici Edukacijskog fakulteta) učestvovali su na prvom Kick off sastanku , 01. i 02. decembra 2016. godine. Pored predstavnika iz BiH ( Sarajevo, Travnik i Tuzla) u projektu su uključene i zemlje: Armenija, Belgija, Austrija i UK. Koordinator projekta je Yerevan State Academy of Fine Arts (YSAFA), Armenija.

U prelijepom ambijentu American University of Armenija (AUA), koji su ujedno bili i domaćini „Kick of“ sastanka, ceremonja otvaranja počela je pozdravnim govorom Rektora ( Yerevan State Academy of Fine Arts ) prof. dr. Aram Isabekian. Prisutnima su se obratili i predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke, predsjednik American University of Armenija, te predstavnica Erasmus + nacionalnog Ureda izražavajući nadu da će partneri u ovom projektu osigurati viziju i generalne ciljeve projekta koji su determinisani na ojačavanje kapaciteta visokoškolskih ustanova (VŠU) za sprovedbu SD strategija, te da jasno definišu njihove uloge na ovom području. Jednako važno za visokoškolske ustanove jeste i prenos stečenih znanja kroz izgradnju kapaciteta.

Bitno za istaknuti glavni ciljevi projekta jesu jačanje kapaciteta VŠU i odgovarajućih tijela unutar zakonskih okvira, osiguravanje institucionalnih mehizama za provedbu, podršku i projektiranje SD strategija. Očekivani rezultati treba da osiguraju nacionalne smjernice i vodiće za operacionalizaciju i razvoj strategija socijalnih dimenzija, izgradnju master planova na institucionalnoj razini, osiguravanje sredstava za inkluzivno učenje, materijale za podizanje nivoa svijesti učenika i nastavnika srednjih škola, kao i obučeno osoblje za rad sa istim. Radni djelovi sastanka odnosili su se na razradu radnih paketa ( Work pakeges) unutar projekta kao i predstavljanje institucija i partnera.

Važnost integrisanja visokoškolskih ustanova u Evropske projekte predstavlja seriozan aspekt razvoja svih kapaciteta kako internih, tako i eksternih faktora koji imaju za cilj poticanje i osigiravanje dugoročnosti pozitivnih promjena. Ovim projektom INCLUSION Univerzitet u Travniku (Edukacijski fakultet) istupio je „one step forward“ u kreiranju EU mreža i provedbi kapaciteta razvoja koje su važne u samom koraku međunarodne suradnje nakon dobivanja akreditacije, tako i u izlasku iz okvira lokalnog karaktera.