Medaris Tuka

Višegodišnji član rafting tima SRK Bosna Zenica i osvajač brojnih medalja u raftingu. Instruktor alpinizma, ronjenja sa bocama, član gorske službe spašavanja. Trenutno zaposlen u Policijskoj upravi Zenica. Završio dodiplomski studij specijalnih namjena. Trenutno student drugog ciklusa studij specijalnih namjena

Upravljanje u strukturama specijalnih namjena (vojske, policije i zaštitarskih agencija) veoma je cijenjeno zanimanje, prije svega zbog važnosti odluka koje se donose u ovim strukturama.

Studij specijalnih namjena atraktivan je studijski program jer je vođenje procesa i upravljanje ljudskim resursima u strukturama vojske, policijskih i zaštitarskih agencija odgovorno i važno zanimanje. Napredovanje u struci uslovljeno je upravo znanjima koja se stječu na studijskom programu specijalnih namjena, koji je u svojoj suštini interdisciplinaran i gdje se izučavaju dijelovi naučnih disciplina poput medicine, kineziologije, prava ili menadžmenta.

Studiranje tijekom 3 ili 5 akademskih godina zanimljivo je jer pored teorijskih znanja, studenti stječu i  praktična znanja koja su utemeljena u velikom broju vježbi iz ekstremnih, borilačkih i bazičnih sportova, streljaštva, zimskih sportova, ali i aktivnosti usko specijaliziranih za strukture vojske, policije ili zaštitarskih agencija.

Studenti po završetku studija stječu kompetencije za upravljanje ljudskim resursima te kreiranje, provođenje i kontrolu trenažnog procesa u strukturama vojske, policijskih i zaštitarskih agencija.

Globalni, ali i lokalni geopolitički procesi isprofilisali su ovo zanimanje kao jedno od najatraktivnijih na tržištu rada, gdje su komponente specijalnih namjena (vojska, policijske i zaštitarske agencije) pokazale veliku potrebu za visokoobrazovanim kadrovima, kako pri prijemu novih članova, tako i za doškolovanje postojećih kadrova.

Prednosti studiranja na Edukacijskom fakultetu:

  • Nastavni proces na Edukacijskom fakultetu provode najugledniji i najpriznatiji bosanskohercegovački i međunarodni znanstvenici!
  • Profesori i asistenti na Edukacijskom fakultetu dostupni su studentima za konsultacije i pomoć u radu 24 sata tokom svih 7 dana u sedmici.
  • – Studentska služba Edukacijskog fakulteta dostupna je studentima za kontakt i informacije 24 sata tokom svih 7 dana u sedmici.
  • Nastavni proces na Edukacijskom fakultetu odvija se u moderno dizajniranom i uređenom ambijentu prilagođenom savremenim trendovima studiranja!
  • Praktična nastava na Edukacijskom fakultetu odvija i u specijaliziranim sportskim kampovima i trening centrima – zimi na Vlašiću, ljeti na Boračkom jezeru!
  • Nastavni proces na Edukacijskom fakultetu popraćen je najsavremenijom nastavnom opremom i učilima!
  • Nastavu na Edukacijskom fakultetu moguće je pratiti i aktivno sudjelovati putem sistema za učenje na daljinu – Studentskog informacijskog servisa!
  • Edukacijski fakultet ostvaruje posebne programe i projekte razmjene studenata i nastavnika sa mnogim domaćim i inozemnim fakultetima!
  • Najboljim učenicima Edukacijski fakultet pruža posebne mogućnosti za ostvarivanje prava na popust pri upisu studija!