Edukacijski fakultet Travnik svoje studente uvodi u svijet nauke i omogućava im da steknu sve one potrebne vještine u zavisnosti od struke za koju se opredijele. Kao svoj životni poziv odabrala sam predškolski odgoj. Ono što su mi pružili na Edukacijskom fakultetu jeste profesionalno educiranje za samostalno, stručno i odgovorno obavljanje poslova i zadataka njege, brige za zdravlje te odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi u različitim programima. Aktivno uključivanje u istraživački rad i projekte na fakultetu, kao i u rad studentskog časopisa Grafx pomoglo mi je u stjecanju dobrih komunikacijskih vještina, sposobnosti usmenog i pismenog izražavanja i timskog rada. Kvalitetna saradnja s nizom ustanova u kojima studenti dobijaju praktična znanja i sposobnosti doprinosi obogaćivanju kompetencija. Ne mogu da ne spomenem da na Edukacijskom fakultetu svojim studentima svakodnevno nude motive za uspjeh, što zaista proširuje vidike i podstiče dalje usavršavanje.

Aida Palić, Predškolski odgoj

 

Edukacijski fakultet u Travniku nam pruža mogućnost stjecanja aplikativnog i kvalitetnog znanja uz stručan, korektan i pristupačan profesorski kadar. Plan i program predavanja je koncipiran tako da pored teorijskog znanja obuhvata i praktičnu nastavu koja je vrlo bitna. Profesori i asistenti su susretljivi, uvijek dostupni studentima, nesebično prenose svoja znanja na studente i održavaju zdravu i ugodnu atmosferu na predavanjima. Pored mnogih mogućnosti koje ovaj fakultet nudi, najviše se izdvaja širok dijapazon smjerova gdje svako može odabrati područje koje će zadovoljiti njegove želje i sklonosti. Jedan od pokazatelja kvaliteta ovog fakulteta jesu i mnogobrojne vannastavne aktivnosti i projekti u kojima studenti sa zadovoljstvom sudjeluju. I brojne aktivnosti i druženja koja nisu u sklopu nastave, uspješnom saradnjom profesora i studenata obrazuju studente na svojevrstan način i pružaju im mogućnost učestvovanja u izuzetno zanimljivim projektima. Smatram da je Edukacijski fakultet pravi izbor mjesta stjecanja potrebnih znanja za buduće profesionalno usmjerenje jer nudi mnogo više od samog usvajanja informacija i diplome, pruža nam priliku da postanemo stručnjaci u svojim poljima, te nas osposobljava za kvalitetan rad u oblastima koje smo izabrali.

Admina Kreševljak,  Pedagogija i psihologija

Novinarstvo je, prije svega, dinamično zanimanje puno izazova. Na Edukacijskom fakultetu pored predavanja imate priliku širiti znanje i teoriju pretvoriti u izuzetno zanimljivu praksu kroz razne aktivnosti. Kolektiv koji se uvijek trudi da odgovori na naše upite i nejasnoće, uvijek je ljubazan i raspoložen za kompromise. Edukacijski fakultet nam daje mogućnost da postanemo dio istog učešćem u aktivnostima i da svojim radom i trudom ispoljimo najkvalitetnije osobine. Učešće u radu časopisa ili, pak, iskustvo člana PR tima, kao i druge mnogobrojne aktivnosti koje fakultet nesebično nudi čine nas bogatijim za nova iskustva.

Ajla Ivković, Novinarstvo

 

Odluku da upišem Edukacijski fakultet u Travniku sam donijela zbog činjenice da se fakultet nalazi u mome rodnom gradu i da postoji studij koji želim pohađati. Studij Pedagogije i psihologije sam izabrala jer volim pomagati ljudima, ali i zbog brata koji je osoba sa poteškoćama u razvoju i uz kojeg sam puno toga naučila i zbog kojeg sam zavoljela pedagogiju i psihologiju. Nakon upisa na Edukacijski fakultet uvidjela sam koliko su profesori i asistenti otvoreni prema studentima i koliko su im voljni pomoći. Poseban razlog zbog kojeg volim ovaj fakultet je činjenica što studenti mogu organizirati predavanja, prezentacije ili radionice vezane za teme koje ih zanimaju i izaći pred veći broj ljudi, a menadžment fakulteta će im pružiti ogromnu podršku.

Ivana Zec, Pedagogija i psihologija

 

Od prvog dana provedenog na Edukacijskom fakultetu znala sam da sam napravila pravi korak u izboru svog daljnjeg obrazovanja. Uvijedjela sam priliku za lični razvoj i već treću godinu zaredom svjedočim da je to okruženje u kojem mogu mnogo napredovati. Kao student III godine mogu reći da naš fakultet pruža kvalitetno znanje. Tokom obrazovanja na smjeru Pedagogija i psihologija, te kroz učestvovanje u mnogobrojnim aktivnostima fakulteta, stekla sam odlične komunikacijske vještine, sposobnosti usmenog i izražavanja u pisanoj formi, sposobnost kritičkog mišljenja i sagledavanja životnih situacija iz više uglova, vještine organizacije te razvoj sposobnosti timskog rada. Znanja i iskustva koja nosim sa sobom sa Edukacijskog fakulteta osposobila su me za kvalitetan rad u svojoj struci u svim sferama društva 21. stoljeća.

Erika Hadžimahmutović, Pedagogija i psihologija

Edukacijski fakultet nam pruža mogućnost stjecanja znanja, stvaranje kritičkog mišljenja i timskog duha. Pored kvalitetnog znanja, pruža nam mogućnost da se zajedno kao grupa ostvarimo na različitim poljima. Kao student pedagogije i psihologije imam mogućnost da se ostvarim i u pripremi i pisanju tekstova kroz studentski časopis Grafx, kao i u Asocijaciji studenata i još mnogo čemu, čime bogatim svoje iskustvo i usavršavam se kao ličnost. Međutim, važno je napomenuti i samu stručnost profesora i asistenata koji nastoje na najbolji mogući način prenijeti svoje znanje nama studentima. Nastavno osoblje i ostale službe fakulteta studentima su na raspolaganju i pružaju nesebičnu pomoć kako bi njihov put stjecanja znanja imao što manje prepreka. Obavljajući mnogobrojne aktivnosti studenti imaju mogućnost stjecanja stipendije, što im dodatno olakšava obrazovanje.

Esma Hodžić, Pedagogija i psihologija

 

Edukacijski fakultet u Travniku je institucija u sklopu koje nam se pruža mogućnost za stjecanje znanja, čije prikupljanje teče na jednom sasvim novom i nama do sada nepoznatom nivou, osposobljavajući nas za sve izazove koji će se pred nas staviti na polju posla, ali i života. Nastavno osoblje koje je osposobljeno da odgovori svim zahtjevima koji se stavljaju pred obrazovanje u 21. stoljeću dostupno je za nas tokom predavanja i vježbi, ali i u okviru vannastavnih aktivnosti, a sve u svrhu obogaćivanja našeg znanja. Pedagoški pristup ove institucije se može vidjeti kroz sve postupke koji su usmjereni prema studentima. Na ovom fakultetu nam se pruža mogućnost i samousavršavanja pored studiranja, kroz različite vannastavne aktivnosti kojima rado pristupamo. Smatram da je moja odluka da svoje putovanje do zvanja akademskog građanina započnem, upravo na ovom fakultetu, prava, jer se svi raspoloživi resursi ovog fakulteta stavljaju na korištenje studentima.

Ilhana Dervić, Pedagogija i psihologija

 

Vrijeme mog studiranja na Edukacijskom fakultetu u Travniku ispunjeno je pozitivnim iskustvima, lijepim trenucima i sa mnogo znanja iz struke koju sam odabrala kao poziv kojim bih se voljela baviti. Ovaj fakultet studentima pruža veliki izbor studijskih smjerova, vannastavnih aktivnosti i iskustava u profesiji koju odaberete. Za prvu godinu studija dostupna je i stipendija za sve učenike koji su postigli odlične rezultate u srednjoj školi, koje sam i sama korisnik. Edukacijski fakultet je mjesto na kojem ćete steći mnogo znanja, mnoga prijateljstva i mnogo iskustva u vašoj struci, kao i mnoge druge vještine kroz brojne aktivnosti kao što su tribine, radionice i slično. Ako želite toplo okruženje, visoku profesionalnost, veliku pristupačnost profesora i osoblja fakulteta, Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku je pravo mjesto za vas.

Naida Poljarević, Pedagogija i psihologija

 

Edukacijski fakultet u Travniku je institucija koja pruža mogućnost stjecanja znanja, razvijanja sposobnosti, kritičkog pogleda na svijet, ali prije svega, pruža jednu jako zdravu i lijepu atmosferu i okruženje, u kojem bi svako poželio da se obrazuje i ostvari jedan od najljepših ciljeva u životu a to je da ima mogućnost da radi ono što voli. Ono što krasi ovu ustanovu jeste njegovo osoblje koje je uvijek tu za vas, koje je uvijek spremno pomoći i izaći u susret studentu u svakom smislu, osoblje koje vam je prije svega prijatelj pa tek onda profesor. Rad, trud, zalaganje je nešto što se posebno cijeni i studentima koji se pokažu u pravom smislu tih riječi stipendija je nešto što se može očekivati. Također želim naglasiti da se studiranje ne svodi samo na puku teoriju već da su nam pružene mnoge praktične aktivnosti koje su vezane sa praktičnim radom smjera koji odaberemo ali nužno i nisu jer se svakom studentu pruža mogućnost da se okuša u mnogo drugih vannastavnih aktivnosti. Zbog toga je Edukacijski fakultet pravi izbor za svakoga ko želi kvaliteno znanje i bogato životno iskustvo.

Šejla Muslimović, Pedagogija i psihologija

 

Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku svojim studentima nudi svakojake prilike da doprinesu svojoj ličnoj naobrazbi. Odlikuju ga stručni i pristupačni kadar, a nastavni proces odvija se u moderno dizajniranom i uređenom ambijentu prilagođenom savremenim trendovima studiranja. Studiranje na ovom fakultetu osiguralo mi je onu vrstu učenja koja u krajnjoj liniji dovodi do postizanja određenih standarda koja me na tržištu rada dovode u konkurentnu poziciju. Kroz učešće u mnogobrojnim projektima i aktivnostima fakulteta, širim svoje vidike, stječem vještine i kompetencije, a moj san da postanem učiteljica postaje stvarnost.

Almedina Čurić, Razredna nastva

 

Edukacijski fakultet Travnik izuzetna je obrazovna institucija koja studentima nudi stjecanje novih znanja i kompetencija uz kombiniranje praktičnih vještina sto je, nažalost, u našoj zemlji rijetkost. Također, ono što izdvaja Edukacijski fakultet u odnosu na druge univerzitete, a i sam mogu napraviti paralelu s obzirom na vlastita iskustva, su moduli u skladu sa 21. stoljećem. Vrijeme, život i sve oko nas napreduje te se nova znanja trebaju usvajati i primijeniti, a ne ostati na nivou papirusa. Naravno, sve ono što je bilo dio naše historije treba iskoristiti za budućnost, ali poenta nije ostati na istom nivou nego energično ići naprijed. E, to nudi Edukacijski fakultet uz odličnu kombinaciju iskustva i mladosti sto na kraju čini puni paket koji je međunarodno priznat i cijenjen.

Faruk Durmišević, Novinarstvo

 

Neuroznanost 21. stoljeća dokazala je da samo ono što čovjek uči s oduševljenjem i dobrim osjećajem ostaje duboko ukorijenjeno u mozgu. Zbog tog oduševljenja i dobrog osjećaja koji me obuzmu prilikom boravka u prostorijama Edukacijskog fakulteta u Travniku, svakom čovjeku bih poželjela da uči u takvim uvjetima. Kada kolektiv i atmosfera jednog fakulteta, uz izuzetnu profesionalnost i stručnost profesora i asistenata zrači tolikom toplinom, ljudskošću, pristupačnošću, razumijevanjem, empatijom i susretljivošću, onda je zadovoljstvo i čast biti dio takvog kolektiva, rasti, učiti i razvijati se zajedno s njima. Edukacijski fakultet, od srca vam hvala!

Emanuela Ćurić, Pedagogija i psihologija

 

Student sam Edukacijskog fakulteta smjer Predškolski odgoj. Budući da radim u predškolskoj ustanovi kao vaspitačica, a moje ranije zvanje profesora pedagogije i psihologije nije zakonom propisano za to radno mjesto, javila se potreba za doškolovanjem. Izabrala sam ovaj fakultet jer smatram da ću steći dodatna znanja koja su mi neophodna za uspješno obavljanje posla koji mnogo volim. 

Nataša Trapara, Predškolski odgoj

Iako je o studiranju teško govoriti s pozicije studenta koji je već u 40-im godinama, ipak prvo što želim naglasiti je: Hvala Edukacijskom fakultetu u Travniku što neću do kraja života nositi titulu „vječni student“. Priroda novinarskog posla u koji sam zagazila vrlo mlada svrstala me je u plejadu onih koji su upisali, ali ne i na vrijeme završili studije.

Tu priliku konačno sam dobila na smjeru Novinarstvo Edukacijskog fakulteta u Travniku, zahvaljujući mogućnosti stvarnog vanrednog studiranja, jer vanredno za mene znači: predavanja i ispiti – vikendima. I to onim koji mi nisu radni, što na drugim fakultetima nisu mogli ponuditi.Profesorice, profesori, rukovodstvo i kompletno osoblje Edukacijskog fakulteta apsolutno su svih sedam dana u sedmici u punom kapacitetu u službi studenata. Vrlo brzo sam se uvjerila da dostupnost informacija, što je u mom životu itekako bitan faktor, ovdje nije upitna: na e-mailove s Edukacijskog fakulteta odgovaraju i u ponoć.I na kraju, sad kada sam konačno na korak do diplome, iako sam mislila da nakon dvodecenijskog radnog iskustva namam šta novo naučiti o novinarstvu, mogu samo potvrditi dobru staru: „Čovjek uči dok je živ.“ Hvala Edukacijskom fakultetu u Travniku za sve novonaučeno!

 Mirela Kukan, Novinarstvo

 

U jednom momentu života odlučio sam da nadogradim svoje znanje i podignem ga na viši nivo te sam upisao studij Novinarstva. Za Edukacijski fakultet u Travniku sam se odlučio prvenstveno iz razloga što su predavanja za vanredne studente organizovani tokom vikenda, a to mi je, zbog mojih poslovnih obaveza, odgovaralo.

Moje impresije vezane za  Edukacijski fakultet, nakon evo već tri godine studija, mogu sažeti u nekoliko za mene bitnih činjenica, a to je prvenstveno profesionalan, korektan, nadasve susretljiv i rekao bih prijateljski odnos kako profesora i asistenata tako i cjelokupnog osoblja Fakulteta. Veoma pozitivna atmosfera koju osjetite već na uvodnom času, jasan plan i program rada i zadataka koje je potrebno preći (jasan i stepenovan put do uspjeha), transparentan način valoriziranja aktivnosti studenta, razumijevanje za potrebe i eventualne posebne okolnosti studenta te maksimalna fleksibilnost u tom pogledu, usmjerenost ne samo na prenošenje znanja i postavljanje zadataka, u cilju savladavanja gradiva, već i na promociju i izgradnju pozitivnih vrijednosti koje osoblje Edukacijskog fakulteta svakodnevno demonstrira u interakciji sa studentima, su stavke kojima se može pohvaliti Fakultet. Posebno bih pohvalio studentsku službu gdje vas uvijek dočekaju sa osmjehom i već vas u prvom semestru znaju po imenu. Ovdje nema onih ljutih teta što vas na tri metra od šaltera gađaju ubojitim pogledom koji kao da odzvanja pitanjem:“Šta ti sad hoćeš?” 😊

Na kraju, žao mi je što je Edukacijski  fakultet, zajedno sa drugim fakultetima u okviru Univerziteta u Travniku, nepravedno i bez ikakvih argumenata predmet predrasuda, ali sam uvjeren da će vrijeme i rezultati rada ovog fakulteta vrlo brzo razuvjeriti one koji sumnjaju u njegov kvalitet. 

Eldin Hošić, Novinarstvo

 

Ja sam Harisa Đelilbašić studentica III godine Opće kineziologije Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku. Razlog zbog kojeg sam upisala baš Edukacijski fakultet jeste taj što sam vidjela da ovaj fakultet nudi dosta mogućnosti za studente svih smjerova.

Na Edukacijskom fakultetu, osim toga što se obučavate za zvanje za koje ste se odlučili, možete poboljšati i svoje komunikacijske vještine, znanja, uz učešće na mnogobrojnim projektima tokom cijele godine. Profesori, asistenti i ostali uposlenici Edukacijskog fakulteta, uvijek su spremni da vam izađu u susret za bilo šta što trebate.

Na smjeru Opća kineziologija, obučavate se za zvanje profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Da biste bili dobar profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja, uz znanje potrebno je i dosta prakse. Upravo na ovoj smjeru imamo puno praktičnih aktivnosti, što je za budućeg profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja jako bitno kako bi sutra svoj posao mogao obavljati adekvatno i profesionalno. Ako ste se odlučili da vaš životni poziv bude profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja, onda vam Edukacijski fakultet nudi mogućnost da budete najbolji u svome poslu.

Harisa Đelilbašić, Opća kineziologija

 

Moje ime je Martina Jurić, treća sam godina Edukacijskog fakulteta, ujedno i završna godina smjera Specijalne namjene. Za ovaj fakultet imam samo riječi hvale. Sada bi vjerojatno rekli svako svoj fakultet hvali, a druge nije ni vidio. Nažalost, za mene se to ne može reći. Jednu godinu sam studirala na drugom fakultetu i jedino što se može reći jeste da se na Edukacijskom fakultetu osjećaš kao kod kuće, a ne kao u zatvoru. Specijalne namjene je smjer i za djevojke, a ne samo za muškarce, opet sam primjer tome. Ako se pronalazite kao netko tko želi čuvati zakon, biti zakon i provoditi zakon, onda je ovaj smjer idealan za vas. Specijalne namjene obuhvataju širok opseg predmeta i znanja, a neki od njih su streljaštvo, skijanje, samoobrana, borilački sportovi i mnogi drugi. Profesori na ovom smjeru, koji nesebično prenose svoja bogata znanja i iskustva, puni su poštovanja i razumijevanja, kao i asistenti, za koje imam sve pohvale. Velike uspomene ostat će na ovom fakultetu, na ovom smjeru, jer koliko god učite i „upijate“ znanje, toliko se i družite i stičete nova prijateljstva na zajedničkim avanturističkim predmetima. Moj izbor je bio Edukacijski fakultet, smjer Specijalne namjene, a vaš?

Martina Jurić, Specijalne namjene

Student sam Edukacijskog fakulteta u Travniku, smjer Bosanski jezik i književnost. U jednom trenutku svog života odlučila sam se za doškolovanje i usavršavanje koje mi je pružio Edukacijski fakultet. Profesori na ovom odsjeku su veoma kolegijalni, puni razumijevanja i veoma susretljivi. Edukacijski fakultet je pravo mjesto za doškolovanje, a, naravno, i za mlade studente.

Almira Merdžanović, Bosanski jezik i književnost

 

Studiranje je jedan od bitnijih životnih trenutaka jedne osobe. U mojim studentskim danima Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku mi je osigurao temeljno znanje, sposobnosti i vještine iz oblasti pedagogije i psihologije.

Rad samih profesora, asistenata i kompletnog stručnog kadra fakulteta je na vrhunskom nivou. Njihovo nesebično zalaganje, njihov rad, trud da vam prenesu znanje, nauče vas da cijenite, poštujete i želite da naučite, usvojite i ponesete znanje sa sobom, su najveći podstrek u studiranju. Želite li  isto i sebi, ili drugima, znanje, iskustvo i uspjeh, Edukacijski fakultet je pravo mjesto gdje ćete uspjeti uzeti, usvojiti i prenijeti kvalitet svoga rada i truda drugima. Svaki trenutak proveden uz profesore i kolege ostavio je neizbrisiv trag u mom životu, kojeg ću se uvijek s ponosom sjećati.

Paša Smajlović, Pedagogija i psihologija

 

Nakon što su se u mome kantonu značajno promijenili koeficijenti za obračun plaća odlučila sam da nastavim školovanje na Edukacijskom fakultetu. Upisala sam treću godinu i nastavila tamo gdje sam stala prije desetak godina. Na Edukacijskom fakultetu smjer Bosanski jezik i književnost odlikuje izvanredan odnos prema nama studentima koji smo u radnom odnosu, organizovanje predavanja i vježbi u dane vikenda, prilagođavanje našem tempu rada, kompletna podrška od strane osoblja Studentske službe i dekana fakulteta. Svi profesori i asistentice su srdačni, ljubazni i uvijek na raspolaganju putem maila ili telefona. Dvije godine su prošle za čas i uskoro je vrijeme za odbranu diplomskog rada. Ko zna, možda nastavimo dalje?!

Miroslava Knežević, Bosanski jezik i književnost

 

Za studij doškolovanja u Travniku sam se odlučila iz više razloga. Tu ubrajam inovativne načine predavanja, kao i nevjerovatno dobre profesore, koji su, kako sam se i sama uvjerila, uvijek spremni pomoći. Naravno, prvo me privukla mogućnost studiranja, nakon čega sam samo nastavila gledati i nailazila na sve više i više pozitivnih strana studiranja na Edukacijskom fakultetu u Travniku.

Što se tiče mog iskustva do sada, prezadovoljna sam! Ispiti, kolokviji i seminarski radovi su nam dosta unaprijed najavljeni, tako da imamo mogućnost da, ako imamo ikakvih problema, upitamo za pomoć u bilo kojem trenutku. Profesori su veoma pristupačni i žele pomoći u svakom trenutku. Svima  bih preporučila bez razmišljanja Edukacijski fakultet. Pomogli ste mi da nastavim studirati ono što želim, a to nije bila samo pomoć pri upisu, već i pomoć za sve vezano za doškolovanje. Upisala sam se na fakultet bez imalo stresa, a sve što mi nije bilo jasno mogla sam pitati u bilo kojem trenutku. Imam samo riječi hvale za profesionalnost i  rad.

Amela Gadžo, Bosanski jezik i književnost