Na današnji dan obilježava se Svjetski dan broja π, i rođendan Alberta Einsteina. Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj definiše se kao odnos obima i prečnika kruga. U široj upotrebi za ovaj broj koristi se naziv pi- π.

Svake godine u organizaciji Kluba matematičara Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije, obilježava se Dan broja Pi i rođendan Alberta Einsteina kroz različite aktivnosti. Zbog epidemiološke situacije ove godine smo spriječeni da ovaj dan obilježimo kao do sada, te vam u skladu s tim donosimo neke zanimljivosti o broju Pi.

– Broj π često se naziva Ludolphov broj po nizozemskom matematičaru Ludolphu van Ceulenu, koji je “pješice” (oko 1600. g.) odredio 35 prvih decimala broja π.

– Oznaku π uveo je samouki, kasnije vrlo ugledni, engleski matematičar William Jones 1706. godine, prema latinskom peripheria — kružnica. Kasnije je istu oznaku preuzeo i Euler i ona se zadržala sve do danas. π je inače 16. slovo grčkog alfabeta.

– Svjetski rekord u broju zapamćenih decimala broja pi drži Lu Chao. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda on je zapamtio 67,890 znamenki, za što mu je trebalo 24 sata i 4 minute da ih izrecituje.

Ovaj dan smo izabrali da sa velikim zadovoljstvom najavimo ”Međunarodnu statističku konferenciju” pod nazivom ”International Statistical Conference “Statistics in Southeast Europe – SSE 2021” koju organizuje Odsjek za matematiku i informatiku Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku. Cilj ovog događaja jeste okupiti sve ljubitelje statistike bez obzira na oblasti u kojima oni primjenjuju istu.

Pratite našu web i Facebook stranicu jer ćemo uskoro otkriti više detalja o datumima održavanja, pokroviteljima, i samoj konferenciji!