Pred mnogobrojnim gostima, ljubiteljima sporta, uspješnim sportistima te stručnjacima iz oblasti kineziologije na Edukacijskom fakultetu održana je promocija knjige „Tjelesna svjesnost u košarci“, autora Alije Biberovića i Damira Ahmića.

Nakon uvodnog obraćanja doc. dr. Amre Tuzović, prisutnima se obratio prof. Branimir Mikić koji je rekao nešto više o biografiji oba autora.
Dr. sci. Elvis Vardo o knjizi je rekao da je upravo ovaj rukopis sistematizirao relevantna znanja o ulozi individualnih sistema u košarci. To se odnosim, osim na fiziološkog, i na psihološki aspekt koji se rjeđe spominje. „Autori izlaze iz okvira kinezioloških razmatranja uloge faktora relevantnih za uspješno bavljenje košarkom i smjelo otvaraju psihološku komponentu“ rekao je gospodin Vardo u svom obraćanju. Navodi da je upravo gledano iz perspektive psihologije, to velika vrijednost ove knjige, te dodaje da je posebnost ovog rukopisa i u tome da se pored postojećih košarkaških stručnjaka, otvara prostor za snažnije djelovanje i doprinos psihologa.
Dr. sci. Edin Užičanin istaknuo je da knjiga sadrži aplikativne informacije koje su primjenjive u praksi. „Knjiga je napisana sa najnovijim segmentima kada je u pitanju pristup u edukaciji što predstavlja garanciju da će se naći u rukama širokog spektra čitatelja.“

Putem video linka prisutnima su se obratili i utjecajni i poznati ljudi iz svijeta košarke: Razija
Mujanović, Damir Mulaomerović i Velimir Gašić.
U svom obraćanju poznata Razija Mujanović navodi da je ova knjiga jedan novi oslonac kada je u pitanju edukacija u košarci te da je dala presjek odnosa između psiholoških i pedagoških principa u trenažnom i takmičarskom procesu.
Jedan od gostiju na promociji bio je i naš najuspješniji košarkaš Mirza Teletović. Mirza, kako kaže, svaki košarkaš mora da bude maksimalno posvećen košarci i da živi košarku. Osim toga, naznačio je da svaki košarkaš mora da poznaje sebe i svoje igrače kroz psihoanalizu svih igrača i samog terena.

Završna riječ na promociji pripala je mr. sci. dr. Nihadu Selimoviću koji se zahvalio autorima što su dali jedan originalni udžbenik. „Knjiga je definirana na način da bude od koristi studentima, profesorima, košarkaškim trenerima, igračima i svima onima koje zanima sport.
Kao dugogodišnji sportski radnik, usmjeren prvenstveno na košarku, mogu reći da je segment o kojem autori pišu, jedan od najbitnijih u sistemu edukacije mladih košarkaša.“

Autori su ovom knjigom prikazali određeni sistem rada koji ukazuje na povezanost psiholoških efekata u edukaciji segmenata košarke i obradili jedno veoma kompleksno i interdisciplinarno područje. Posebnost ove knjige ogleda se u njenoj holističkoj usmjerenosti na poznate individualne karakteristike košarkaške uspješnosti, što pored postojećih košarkaških stručnjaka, otvara prostor za snažnije djelovanje i doprinos psihologa u ovom segmentu.