Ovogodišnji GeTID-s započet će u četvrtak, 29.11.2018. godine u 17 sati, otvaranjem izložbi

pod nazivom Karakter dizajn autora Edina i Emira Durmiševića i sportskih karikatura autora Zdravka

Cvjetkovića pod nazivom Svi naši zmajevi.

GeTID-S 2018, je događaj koji će okupiti internacionalne i regionalne dizajnere, ilustratore,

animatore i studente Fakulteta za tehničke studije i svih fakulteta u regiji koji u svom programu imaju

grafičko inžinjerstvo i dizajn u želji da čuju priče o uspješnim karijerama, radovima, projektima,

putevima njihovog uspjeha. GeTID-S, prva međunarodna studentska konferencija iz oblasti grafičkog

dizajna, web dizajna i karakter dizajna, održat će se od 29.11. do 01.12.2018. godine i podijeljena je u tri cjeline: izložbe, radionice i predavanja.

 

Prvi dan  planirano je otvaranje dvije izložbe. Autori izložbe „Karakter dizajna“su Emir i Edin Durmišević , oni su dva priznata mlada umjetnika iz Sarajeva, gdje su završili i Akademiju likovnih umjetnosti, a Edin je završio i prestižnu američku školu za animaciju Animation Mentor, kao jedan od pet ljudi iz BiH. Proslavili su se animiranim SF filmom „Kamena priča“, koji je do sada prikazan na nekoliko svjetskih i lokalnih festivala. U različitim kreativnim izazovima uspješno rade više od deset godina kao profesionalni ilustratori, dizajneri likova i 2D/3D animatori u projektima vezanim za animaciju, gaming i komercijalnu industriju kako u BiH tako i van granica države. Karakteristično za njihov rad

jesu osobni projekti vezani za kreativno istraživanje i crtanje likova iz fantazije, a jedna od interesantnih Emirovih preokupacija jeste da najveću inspiraciju pronalazi u historiji.

 

Izložba koja nosi naziv „“Svi naši zmajevi“ djelo je mladog umjetnika Zdravka Cvjetkovića.
“Karikature koje imate priliku da vidite u sklopu izložbe “Svi naši zmajevi” su nastale u proteklih 7 godina. Sve je počelo kao zabava i podrška našoj fudbalskoj reprezentaciji na socijalnim mrežama u kvalifikacijama za EURO 2012.  U međuvremenu sam počeo da radim karikature i ilustracije vezane i za ostale sportove, a ne samo za fudbal. S obzirom da broj karikatura trenutno prelazi 50, logičan

slijed je bio da radovi iz virtualnog svijeta pređu u materijalni.
Crteži su veseli i pomalo satirični, te smo sigurni da će vam se svidjeti. U petak, 29.11. u 17 h obavezno prisustvujte otvaranju izložbe! Izložba će trajati do 14.12. 2018. godine. Svi ste dobro došli! Sutra prenosimo više detalja sa otvaranja.