Na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku u srijedu, 13. Septembra 2017. godine otvoren je ured Evropskog pokreta u BiH. Novi ured u Travniku bi u narednom periodu trebao doprinijeti unapređenju komunikacije između obrazovnih institucija i privrednih subjekata sa partnerima u Evropskoj uniji. Otvaranje ureda, svečanim presijecanjem vrpce ozvaničili su ambasador Češke Republike u BiH, Jakub Skalnik, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku, Mr.sci. dr. Nihad Selimović, premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo, te predsjednik Evropskog pokreta u BiH, Predrag Praštalo.
Prije svečanog otvaranja nove kancelarije, u zgradi Vlade SBK/KSB, predsjednik Evropskog pokreta u BiH, Predrag Praštalo i predsjednik UO Univerziteta u Travniku Mr.sci.dr. Nihad Selimović, potpisali su memorandum o saradnji Evropskog poslovnog partnerstva u okviru „Foruma za poslovno lobiranje“, čiji je cilj okupiti uspješne privredne subjekte, predstavnike diplomatskog kora, te kompletnu društvenu zajednicu kako bi se zajedničkim snagama pokrenulo rješavanje pitanja od šireg društvenog značaja. Univerzitet u Travniku uspješno sarađuje sa Evropskim pokretom u BiH već tri godine, a 2015. godine je, od strane Evropskog pokreta, proglašen najboljim Univerzitetom u BiH. U svom obraćanju prisutnima predjsjednik Upravnog odbora UNT Mr.sci.dr. Nihad Selimović je naglasio kako Univerzitet u Travniku podržava sve aktivnosti Evropskog pokreta, te da je vizija i opredjeljenje UNT-a evropski put. Pored saradnje sa Evropskim pokretom u BiH, bitno je napomenuti da UNT sudjeluje u nekoliko međunarodnih projekata, te da je prvi Univerzitet u Bosni i Hercegovini koji je nosilac jednog prestižnog projekta u okviru programa ERASMUS+.
Prilikom posjete, gosti su imali priliku obići prostorije kampusa Univerziteta i moderne proizvodne pogone kompanije Absolute group d.o.o. Travnik, te vidjeti vrhunsku proizvodnju iz oblasti elektro industrije, metalne industrije, tekstilne industrije i grafičke industrije. Delegacija na čelu sa češkim ambasadorom nije krila zadovoljstvo viđenim, a nakon obilaska prostorija, u amfiteatru Edukacijskog fakulteta ambasador Skalnik je s premijerom Lendom, predstavnicima Univerziteta u Travniku i studentima Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije sudjelovao na tribini „EU integracije i češka iskustva“.