U ponedjeljak 22. maja 2017. godine, u prostorijama Univerziteta u Travniku, u sklopu Erasmus+ projekta „Inclusion“, na kojem je Univerzitet u Travniku jedan od partnera, upriličena je monitoring posjeta Nacionalnog Erasmus+ ureda u Bosni i Hercegovini, te partnera projekta iz Bosne i Hercegovine, a to su nevladina organizacija„Sarajevo susret kultura“ (SMOC), Univerzitet u Tuzli (UNTZ) i Federalno Ministrarstvo obrazovanja i nauke (FMON).

U ime domaćina Univerziteta u Travniku obratila se menadžerica za osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja Univerziteta u Travniku doc.dr. sc. Amra Tuzović pozdravivši sve prisutne i zaželjevši im ugodan rad i boravak na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku. U svome obraćanju istakla je da je inkluzija u sistemu Bolonjskog procesa  stavljena u prvi plan u cilju podizanja svijesti kod mladih i starijih osoba.

Suad Muhibić, direktor Nacionalnog Erasmus+ ureda u Bosni i Hercegovini naveo je plan posjete, te ciljeve od kojih je glavni riješiti eventualne poteškoće u realizaciji projekta koji je trenutno u početnoj fazi, kao i doznati implementaciju urađenih aktivnosti u prvih 7 mjeseci, napraviti preliminarni izvještaj i zaključak o samoj posjeti.

Predstavnik NVO„Sarajevo susret kultura“, doc. dr. Dino Mujkić naveo je sličnosti i razlike Armenije i Bosne i Hercegovine koje su važne za realizaciju projekta. Jedno od ključnih zaključaka jeste da inkluzivna nastava u visokom obrazovanju nije za one koji imaju poteškoće na socijalnoj platformi, nego za one koji imaju problem u prihvatanju.

Prof. dr. Jasmina Alihodžić, vanredni profesor Univerziteta u Tuzli prezentovala je očekivane rezultate projekta, probleme, planirane treninge, konferencije i planirani budžet za sve tri godine trajanja projekta. U toku je i definiranje grupa koje su vezane za projekat na nivou BiH i Armenije. Istakla je da je ideja projekta da se naprave smjernice za širu upotrebu, da se studenti iz target grupa promovišu na tržištu rada, da se podigne svijest studentima i akademskom osoblju, formiranje centara za rad sa studentima iz target grupa, da se izgradi strategija postupanja, ojača evropski pristup i evropski standard u Bosni i Hercegovini.

Planove i radne pakete na koje je podijeljen projekat „Inkluzija“, te detalje svakog paketa i zahtjeve nakon izvršenih aktivnosti iznijela je Jana Čarkadžić, direktorica „Sarajevo susret kultura“, a predstavljanje Projektnog tima, konzorcija, sistema odlučivanja i studentska pitanja tokom trajanja projekta predstavila je koordinatorica projekta „Inkluzija“ u ime Univerziteta u Travniku – mr. Maja Đurić.

Završnu riječ monitoring posjete imao je predstavnik Nacionalnog Erasmus+ ureda u BiH Suad Muhibić iznošenjem generalnog stava za utjecaj projekta koji se odnosi u budućnosti, te o važnosti kvalitete i korištenja samih planova i smjernica predviđenih projektom. Izvještaj Nacionalne Erasmus+ agencije iz BiH možemo očekivati uskoro, a u konačnici, dosadašnje pripreme i aktivnosti na  implementaciji projekta su na zavidnome nivou.

{gallery}inclusion_monitoring{/gallery}