U povodu svečanog otvaranja 2. međunarodnog simpozija tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna TImod 2017 medijima su se obratili organizatori simpozija, partneri te gostujući predavači.

Pripremile: Emina Ahmetović i Lamija Grabus

 

Kristina Matković, direktorica firme Kimateks d.o.o. iz Zagreba izrazila je zadovoljstvo što je danas u Travniku na ovom simpoziju. Istakla je da se njihova firma u Zagrebu bavi prodajom industrijskih šivaćih stojeva te da su 20 godina sponzori sličnim događajima u Hrvatskoj.

Prije tri godine su posao usmjerili i na tržište Bosne i Hercegovine te se uključili u slične projekte koje rade u Hrvatskoj.

Predsjednik Naučnog odbora TImod 2017, profesor Fakulteta za tehničke studije – doc. dr. Samir Pačavar istakao je da je Fakultet za tehničke studije jedna ozbiljna ustanova koja se bavi obrazovanjem studenata. U okviru studija rade i simpozij kao što je TImod. Prošle je godine TImod 2016 organizovan pod temom „Izrada odjevnog predmeta – od ideje do realizacije“ kada su se utvrdili pravci djelovanja, koji se ove godine nastoje i ostvariti.

U ime srednjih škola medijima se obratio gosp. Omer Pajević, direktor Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn iz Sarajeva pohvalivši ovaj impozantni skup i izrazivši svoje zadovoljstvo što ima priliku prisustvovati njegovom otvaranju.

Dekan Fakulteta za tehničke studije – prof. dr. Hrustem Smailhodžić ističe nastavak tradicije održavanja TImod-a kao mjesta gdje se susreću proizvođači, naučnici i biznismeni. Cilj je da i oni koji se edukuju u budućnosti uđu u tekstilnu industriju, da im nije strano biti budući biznismen.

Prof. dr. Zenun Skenderi iz Hrvatske, profesor na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu ističe da je značaj održavanja ovakvih simpozija velik, te da se studenti zanimaju kako za posao tako i za znanje.

Prof. dr. Andrej Demšar iz Slovenije u izjavi za medije kazao je da su ovakvi simpoziji vrlo bitni kako bi se ljudi koji rade u području tekstila povezali. U Ljubljani se ovakvi simpoziji organizuju skoro svake godine, ali je najveći problem, vezan za tekstilnu industriju, taj što se posljednjih dvadesetak godina u Sloveniji zatvorilo puno tvornica tekstila, ali smatraju da će se to promijeniti vremenom.

Na koncu se medijima obratio i prof. dr. Vasilije Petrović sa Tehničkog  fakulteta „Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina koji je istakao da se tekstilna i modna industrija moraju pozicionirati na mjesto gdje pripadaju. Ono što ćemo pokušati na ovom simpoziju jeste da definišemo koji su nam kadrovi potrebni, kadrovi koji će pokušati da za 20-30 godina naprave naš proizvod.