Fakultet za tehničke studije je od 20-22. oktobra 2017. godine bio domaćin i organizator Šestog međunarodnog naučno-stručnog simpozija grafičke tehnologije, dizajna, multimedije i informacionih tehnologija GeTID&teh 2017. Ovogodišnji GeTID&teh imao je izuzetno zanimljiv sadržaj, a ono što ga čini prepoznatljivim, što je namjera i u budućnosti, jeste stavljanje studenta u prvi plan. Dugogodišnje partnerstvo i podršku potvrdili su koorganizatori Sveučilište Sjever iz Varaždina, Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu i Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, čiji su predstavnici svojim radovima i učešćem na Okruglom stolu aktivno doprinijeli kvaliteti simpozija. Svim predstavnicima ustanova dodijeljene su zahvalnice za učešće i doprinos u radu šestog po redu GeTID&teh-a.

Prvog dana simpozija, odmah nakon svečanog otvaranja, učesnici i gosti imali su priliku poslušati izuzetno zanimljiv motivacioni govor mr. sc. Snježane Köpruner, generalne direktorice GS Tvornice mašina Travnik, koja je na osnovu originalnog vlastitog iskustva govorila o uspješnim putevima poslovanja. Pozvani predavač dr. Sedat Ondaral sa Tehničkog univerziteta iz turskog grada Trabzon, predstavio se prvo kratkim filmom o podneblju uz Crno more i svoj Univerzitet, a potom izlagao na temu “Papirna industrija u Turskoj: prošlost, sadašnjost, budućnost”, koja je zanimljiv primjer kako bi se određeni elementi u papirnoj industriji Bosne i Hercegovine mogli podići na viši nivo i uspješniju proizvodnju. Uz izlaganje prispjelih radova, stručnih predavanja, poster i vizuelnih prezentacija, održana je i prezentacija firme CRON CtP iz Beograda u sklopu koje su predstavnici iste predstavili svoj program i najnovije CtP uređaje.

Drugog dana simpozija, nakon sekcije stručnih predavanja, timovi studenata sa šest univerziteta u regionu (Univerzitet u Travniku, Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Banjoj Luci, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište Sjever iz Varaždina) u sklopu studentske sekcije pod nazivom Vizija grafičke struke iz perspektive studenta, izlagali  su svoje poster prezentacije na temu Grafički inžinjer budućnosti. Izuzetno kvalitetna diskusija studenata, profesora i predstavnika iz privrede potvrda je uspješnog regionalnog okupljanja studenata grafičke struke. U istom sastavu i zanimljivom tonu, učesnicima Okruglog stola, doc. dr. Amra Tuzović predstavila je projektnu ideju koja je u pozitivnom tonu i intenzivno uključivanje prisutnih u diskusiju prihvaćena i razrađena nadovezujući se na zaključke prezentacija pojedinih timova. Na kraju drugog dana zatvaranje rada simpozija upriličeno je uz dodjelu certifikata studentima učesnicima i zahvalnice studentima Fakulteta za tehničke studije i Edukacijskog fakulteta zahvalnice za učešće u realizaciji još jednog jako uspješnog simpozija.

                      

Ovogodišnji GeTID&teh ispunio je sva očekivanja, predavanja i radionice imale su  interaktivan karakter, a trećeg dana simpozija, studenti predstavnici svih grafičkih fakulteta učesnika potpisali su Studentsku inicijativu za organizaciju prve studentske međunarodne konferencije u oblasti grafičkog inžinjerstva i dizajna zajedno sa održavanjem simpozija GeTID&teh 2018 te studentskih sportskih igara pod nazivom Grafijada sa različitim sadržajima.